Asiantuntija-artikkelit

Lotraaminen kuriin

”Voisin olla vastuullisempi valinnoissani” ajattelee varmasti moni.
Esimerkiksi veden säästäminen on kannattava energiainvestointi, koska käyttövesi ja sen lämmittäminen yhdessä jäteveden kanssa muodostavat suuren osan asuinkiinteistön kustannuksista. Ja energian hinnannousu vaikuttaa suoraan veden hintaan. Mutta olenko minä tehnyt asialle mitään – en ole, kunnes.

Me PunaMustalla olemme tehneet paljon töitä vastuullisuuteen liittyen. Elokuussa konsernin toimitusjohtaja Raimo Puustinen heittikin haasteen koko henkilöstölle ja kysyi: mikä on sinun ympäristölupauksesi. Tästä syntyi upea henkilöstökampanja, jossa jokainen työntekijä sai kertoa oman lupauksensa Teams-kanavalla ja haastaa mukaan muita työtovereita. Ja vastauksia suorastaan tulvi. Kampanjan edetessä ja arjen ympäristölupauksia antaessaan moni havahtui, että tällä minun yksinkertaisella valinnallani voi olla suuri merkitys. Tämän piti olla aluksi vain henkilöstön sisäinen ympäristökampanja, mutta tästä tulikin isompi ja merkittävämpi juttu. Porukka ympäri konsernia innostui haastamaan toisiaan ja tekemään lupauksia, joten päätimme kertoa tästä muillekin.

Tästä tulikin isompi ja merkittävämpi juttu. Porukka ympäri konsernia innostui haastamaan toisiaan ja tekemään lupauksia, joten päätimme kertoa tästä muillekin.

Ja niinpä syyskuussa kampanja starttasi myös ulkona. Konsernin väkeä onkin esiintynyt lupauksiensa kanssa videoilla ja kuvissa monessa eri kanavassa: LinkedInissä, Instagramissa, Facebookissa, displayssä, sanomalehdissä ja radiossa. Jos kampanjamme herättää ajatuksia ja saa sinutkin havahtumaan omiin mahdollisuuksiisi tehdä edes yksi ympäristölupaus, olemme onnistuneet.

Oma ympäristölupaukseni oli helppo tehdä, ja helppo toteuttaa. Lupasin lopettaa lotraamisen eli puolittaa suihkussa käyttämäni ajan. Säästyy vettä, energiaa ja rahaakin. Lotraamisen vähentäminen on yksittäisenä tekona pieni, mutta kertautuessaan sillä on suuri vaikutus. Keskustelimme veden säästämisestä perheeni kanssa ja haastoin myös omia teini-ikäisiä lapsiani mukaan lupaukseen. Heidän käyttämänsä aika suihkussa on lyhentynyt, ei vielä puolittunut, mutta selvästi lyhentynyt. Seuraan tilanteen kehittymistä.

PunaMusta on toimialamme edelläkävijä. Yksi merkittävimmistä tekijöistä on muun muassa 100-prosenttisesti hiilineutraalit painotuotteemme lue aiheesta lisää tästä. Jatkuvien toimenpiteiden myötä pääsimme viime vuodenvaihteessa tilanteeseen, jossa voimme tarjota asiakkaillemme lähes kaikki mainospainotuotteet ja viestinnän materiaalit täysin hiilineutraaleina asiakkaan niin halutessa ilman lisäveloitusta.

Aito ja tärkein ympäristötyö tehdään toiminnan päästöjen minimoimisessa. Vuosina 2018–2019 pienensimme painoliiketoiminnan hiilijalanjälkeä 20 prosentilla ja 2019–2020 hiilijalanjälki pieneni 16 prosentilla. Työ jatkuu ja tavoitteenamme onkin hiilinegatiivisuus vuonna 2029. Jos me ”painotalona” pystymme muuttumaan ja onnistumaan tässä, väitän sen onnistuvan muiltakin yrityksiltä. Se onnistuu muuttamalla tapaa toimia, ratkomalla asioita ja tarvittaessa kompensoimalla.

Omassa arvoketjussamme haluamme toimia ympäristöasioiden edistäjänä. Kartoitamme tavarantoimittajien, alihankkijoiden ja käyttämiemme palveluntarjoajien ympäristövastuuohjelmat ja suunnitelmat toimintansa ympäristökuorman pienentämiseksi, ja keskitämme hankintojamme ympäristövastuullisille toimijoille. Tämä on meidän tapamme toimia.

Meillä ei ole tarjota asiakkaille teknologiaa tai muotoilua, jolla voisimme vaikuttaa valintoihin. Mutta markkinointi ja myynti tekevät yhdessä parhaansa, jotta asiakkaamme ovat tietoisia tarjoamastamme mahdollisuudesta.

Vastuullinen ajattelu kannattaa ottaa tavaksi. Kun pieniä valintoja alkaa tehdä tietoisesti, toiminta muuttuu pian automaattiseksi, ja näin vastuullisia valintoja on yhä helpompi tehdä niin kotona kuin työpaikalla.

Tehdään valintoja, isoja tai pieniä – kaikilla on merkitystä.

Juha-Mikko Vainio
johtaja, strateginen myynti

Jaa

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

Jätä meille yhteystietosi ja kerro, mistä palveluistamme haluaisit kuulla lisää. Asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä arkisin vuorokauden sisällä.

Tilaa uutiskirje

Kerromme sinulle uutiskirjeessämme upeista asiakastoteutuksista ja kuulet vinkkejä, miten hyödyntää palveluitamme. Täytä sähköpostiosoitteesi ja tilaa.

Lue lisää asiantuntija-artikkeleita