Aineisto-ohje sanomalehti

Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi, noudatathan seuraavia ohjeita. Tarkistathan vielä lopuksi ennen aineistosi lähettämistä, että se vastaa pyydettyjä ominaisuuksia. Asiantuntijamme ovat apunasi, joten älä epäröi ottaa yhteyttä.

Aineisto-ohje sanomalehtiaineiston valmistukseen

Painokelpoisen aineiston tiedostomuoto on PDF. Microsoft Office -ohjelmilla valmistetut tiedostot eivät ole sellaisenaan painokelpoista materiaalia. Tarkistathan, että toimittamasi aineisto on oikeassa, lopullisessa koossa, yksittäisinä sivuina. Älä jätä aineistoon ylimääräisiä tyhjiä sivuja.

Aineistossa tulee olla ohjeiden mukaiset leikkausvarat, leikkuumerkkejä ei tarvita.

Kuvat voivat olla RGB-muodossa resoluutiolla 200 dpi. Huomioi väriprofiilit, erityisesti sanomalehtituotannossa oikean väriprofiilin käyttäminen painoaineiston valmistamisessa on tärkeää.

Nimeä tiedostosi selkeästi ilman erikoismerkkejä ja käytä nimeämisessä tarvittaessa alaviivaa.

Lue sanomalehden Inkjet-ohje

Aineiston toimitus

Voit toimittaa aineistosi joko aineistontoimituslomakkeella tai ftp-siirtona. Tarvittavat ftp-tunnukset saat yhteyshenkilöltäsi. Jos jokin aineiston toimituksessa askarruttaa, ota rohkeasti yhteyttä asiantuntijaan: PunaMusta PrePress: puh. 010 230 8484 tai prepress.joensuu@punamusta.com

Värit ja väriprofiilit

Erityisesti sanomalehtituotannossa oikean väriprofiilin käyttäminen painoaineiston valmistamisessa on tärkeää. ICC-profiilin aineiston valmistamiseen ja vedostamiseen voit ladata tästä: ICC-profiili sanomalehtituotantoon. Suosittelemme säilyttämään kuvat RGB-muodossa (Adobe RGB). Neliväritöissä RGB-elementit käännetään työnkulussa valittuun CMYK-profiiliin. Tämän vuoksi on tärkeää sisällyttää valitulle painopaperille tarkoitettu ICC-profiili mukaan PDF-tiedostoon.

Väriprofiilin vaihto ei poista tarvetta käsitellä RGB-kuvia painopaperin ominaisuuksien mukaisesti. Kun määrität näitä asioita aineistoon, huomioi, että suositeltu maksimi päällekkäisen värin määrä on 240 %.

Huomioithan, että mustat leipätekstit ja muut vastaavat elementit tulee olla väriltään 100 % mustia. Älä käytä teksteissä nelivärimustaa. PunaMustan työnkulussa 100 % musta pakotetaan päällepainavaksi (overprint) ja valkoinen aukottavaksi (knockout). Mikäli haluat mustan värin aukottavaksi, käytä 99 % mustaa.

Tuotteen koko ja asettelut

Julkaisun koko taitossa tulee olla lopullisen tuotteen kokoinen. Julkaisun kuvat, tekstit tai muut elementit eivät saa ylittää maksimipainopinta-alaa. Tee julkaisu taittoon aukeamittain (facing pages). Lopullinen PDF-tiedosto tulee kuitenkin tehdä yksittäisinä sivuina, ei aukeamittain. Älä jätä aineistoon ylimääräisiä tyhjiä sivuja.

PDF-asetukset

Jos käytät sivunvalmistukseen InDesign-ohjelmaa, suosittelemme PDF-tiedoston valmistamista export-komennolla oheisilla asetuksilla.

PuMu_Cold.joboptions  – Raaka-formaattisille tuotteille

PuMu_Cold_trim.joboptions  – Puhtaaksileikattaville tuotteille

Leikkuuvarat eli bleedit

Aineistossa tulee olla ohjeiden mukaiset leikkuuvarat, leikkuumerkkejä ei tarvita.

Kuvat

Kuvien resoluutio sanomalehtituotteissa on 200 dpi lopullisessa koossaan. Painokelpoisessa PDF-tiedostossa suosittelemme säilyttämään kuvat RGB-muodossa (Adobe RGB).
Neliväritöissä RGB-elementit kääntyvät työnkulussa painopaperin mukaiseen CMYK-profiiliin ja käännöksessä huomioidaan aineiston mahdollinen inputprofiili. Työnkulun väriprofiilin vaihto automaattisesti ei kuitenkaan poista tarvetta käsitellä RGB-kuvia käytettävän painopaperin ominaisuuksien mukaisesti.

Fontit

Suosittelemme Postscript- ja OpenType-fontteja, vältä käyttöjärjestelmän omien fonttien käyttöä. Fontit tulee olla sisällytettynä kokonaisuudessaan PDF-tiedostoon.

Tiedoston nimeäminen

Nimeä tiedostosi selkeästi ilman skandi- tai erikoismerkkejä. Tiedoston nimessä tulee olla alaviiva sivunumeron edessä, mutta nimi ei saa kuitenkaan alkaa alaviivalla. Suositeltavia nimiä ovat: tilausnumero_sivunumero.pdf tai työnnimi_sivunumero.pdf
Esimerkiksi 123456_006.pdf  tai Karjalainen-07-15_006.pdf

Sähköisen vedoksen hyväksynnän pikaohje (Arkitex)

Lataa ohje tästä

Tabloid:

 • raaka-formaatti: 280 mm x 400 mm
 • maksimi painopinta-ala: 264 mm x 380 mm
 • sivuparien painopinta sijoittuu selän puolelta yhteen, pystysuunnassa keskelle raaka-formaattia.
 • tabloid-tuotteessa painopinta voi jatkua selän yli, yleisesti käytetty sisämarginaali on 10 mm.

Broadsheet:

 • raaka-formaatti: 400 mm x 560 mm
 • maksimi painopinta-ala: 380 mm x 528 mm
 • painopinta sijoittuu keskelle raaka-formaattia

Broadsheet-panorama:

 • raaka-formaatti: 800 mm x 560 mm
 • maksimi painopinta-ala: 780 mm x 528 mm

Puhtaaksileikattavat tuotteet ja koot

Puhtaaksileikattavissa julkaisussa huomioithan, että julkaisun koko tulee taitossa olla lopullisen tuotteen kokoinen.

Leikkuuvarat ylä-, ala- ja ulkoreunaan ovat 8 mm ja sisäreunaan 0 mm. Erillisiä leikkausmerkkejä ei tarvita.

PDF-tiedoston tekijä on vastuussa aineiston riittävistä leikkuuvaroista.

Tabloid
Tabloid-tuote voidaan puhtaaksileikata:
230 mm – 267 mm leveäksi
300 mm – 375 mm korkeaksi

Broadsheet
Broadsheet-tuote voidaan puhtaaksileikata:
350 mm – 380 mm leveäksi
460 mm – 530 mm korkeaksi

Broadsheet Panorama
Broadsheet Panorama-tuote voidaan puhtaaksileikata:
700 mm – 796 mm leveäksi
460 mm – 558 mm korkeaksi

Liitteistäminen tarralla

Tuotteen tai tuotteen osan kanteen voidaan tarroittaa heikkoliimatarra. Tarra voidaan sijoittaa oheisiin havainnekuviin vihreällä merkatulle alueelle.

 • Tarran äärimitta 76 mm x 76 mm
 • Tarra voi olla ns. monisivuinen
 • Tarra liimataan koneellisesti, sijainnin tarkkuus ±5 mm
 • Tarra-aineiston toimitus 3 viikkoa ennen painopäivää
 • Tarran asento painotuotteeseen nähden on määritettävä aineiston toimituksen yhteydessä

Ota yhteyttä

Jos jokin aineiston toimituksessa askarruttaa, ota rohkeasti yhteyttä asiantuntijaan: PunaMusta PrePress: puh. 010 230 8484 tai prepress.joensuu@punamusta.com. Ammattilaisemme ovat apunasi tarvittaessa myös tuotteen graafisessa suunnittelussa ja painoaineistojen tuottamisessa.

Jaa

Asiantuntijamme kertoo sinulle lisää

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

Jätä meille yhteystietosi ja kerro, mistä palveluistamme haluaisit kuulla lisää. Asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä arkisin vuorokauden sisällä.

Tilaa uutiskirje

Kerromme sinulle uutiskirjeessämme upeista asiakastoteutuksista ja kuulet vinkkejä, miten hyödyntää palveluitamme. Täytä sähköpostiosoitteesi ja tilaa.