Aineisto-ohje painotuote

Jotta valmis painotuotteesi on yhtä loistelias kuin visiosi, noudatathan annettuja ohjeita. Ota rohkeasti yhteyttä, jos jokin jää askarruttamaan. Asiantuntijamme auttavat mielellään.

Aineisto-ohje laadukkaan painoaineiston valmistamiseen

Painokelpoisen aineiston tiedostomuoto on PDF. Jos käytät sivunvalmistukseen InDesign-ohjelmaa, suosittelemme PDF-tiedoston valmistamista ohjelman Export-komennolla. Microsoft Office -ohjelmilla valmistetut tiedostot eivät ole sellaisenaan painokelpoista materiaalia. Muiden kuin PDF-tiedostojen painokuntoon valmistamisesta sekä mahdollisesta aineistojen korjailusta veloitamme erikseen.

Voit ladata JobOptions-tiedoston tästä:
PunaMustan PDF-asetukset v1.6 C

Aineiston toimitus

Toimita aineistosi joko aineistontoimituslomakkeella tai ftp-siirtona. Tarvittavat tunnukset ftp-siirtoon saat yhteyshenkilöltäsi. Jos jokin aineiston toimituksessa tai tuotannossa askarruttaa, ota rohkeasti yhteyttä asiantuntijaan:
PrePress: puh. 044 770 6940 tai aineisto.rasulankatu@punamusta.com

Värit ja väriprofiilit

Painokelpoisessa PDF-tiedostossa suosittelemme käyttämään PuMu_JobOptions_1.6(C)-asetusta ja säilyttämään kuvat RGB-muodossa (Adobe RGB). Neliväritöissä RGB-elementit käännetään työnkulussa painopaperin mukaan valittuun CMYK-profiiliin. Tämän takia on tärkeää sisällyttää valitulle painopaperille tarkoitettu ICC-profiili mukaan PDF-tiedostoon.

Päällystetyille papereille PSOcoated_v3.icc -profiili
Päällystämättömille papereille PSOuncoated_v3_FOGRA52.icc -profiili

Huomioithan, että mustat leipätekstit ja muut vastaavat elementit tulee olla väriltään 100 % mustia. Älä käytä teksteissä nelivärimustaa. PunaMustan työnkulussa 100 % musta pakotetaan päällepainavaksi (overprint) ja valkoinen aukottavaksi (knockout). Mikäli haluat mustan värin aukottavaksi, käytä 99 % mustaa.

Värinhallinta

PunaMusta käyttää tuotannossaan ISO 12647-2 (2013) standardia. ICC-profiilit aineiston valmistamiseen ja vedostamiseen voit ladata tästä: PunaMustan ICC-profiilit
Kopioi ICC-profiilit kansioon:
Mac: Macintosh HD – Library – ColorSync – Profiles
Pc: Levy (C) – Windows – System32 – spool – drivers – color

Tuotteen koko ja asettelut

Julkaisun koko tulee taitossa olla lopullisen tuotteen kokoinen.  Tee monisivuiset julkaisut taitto-ohjelmaan aukeamittain (facing pages). Lopullinen pdf-tiedosto tulee kuitenkin tehdä yksittäisinä sivuina, ei aukeamittain. Älä jätä aineistoon ylimääräisiä tyhjiä sivuja. Vältä elementtien sijoittamista 4 mm lähemmäksi sivun reunaa.

Leikkausvarat eli bleedit

Jos painotuotteen väripinnan tai kuvasisällön tulee valmiissa tuotteessa ylettyä paperin reunaan asti, aineistoon on määriteltävä leikkuuvarat. Leikkuuvara-alueella oleva sisältö nimensä mukaisesti leikkaantuu pois, joten älä aseta alueelle elementtejä tai muuta oleellista sisältöä. Suositeltavat leikkuuvarat ovat 3–5 mm julkaisun kaikkiin reunoihin. PDF-tiedoston tekijä on itse vastuussa aineiston riittävistä leikkuuvaroista.

Kuvat

Laadukkaan painojäljen varmistamiseksi kuvien resoluutio tulee olla 300 dpi. 

Tarkista aina verkosta tallennettujen kuvien koon riittävyys painokäyttöön. Vaikka kuva näyttäisi ruudulla hyvältä, sen resoluutio ei välttämättä riitä painokäyttöön. Verkkokäytössä kuvien resoluutio on usein vain 72 dpi. Varmista, että painotuotteessa käytettävän kuvan efektiivinen resoluutio on vähintään 300 dpi. Liian matalaresoluutioisista kuvista tulee painettaessa epätarkkoja.

Fontit

Suosittelemme käyttämään painotyöstä riippumatta Postscript- ja OpenType-fontteja. Fontit tulee olla sisällytettynä PDF-tiedostoon ja grafiikkatiedostoissa mieluiten konvertoituina poluiksi.

Tiedoston nimeäminen

Nimeä tiedosto selkeästi, ilman skandinaavisia kirjaimia tai muita erikoismerkkejä (pöytä = poyta). Aineisto on hyvä nimetä sisällön perusteella ja liittää tiedostonimeen aineiston lopullinen koko
esimerkiksi: IsoJuliste_1200x2000mm.

Jaa

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

Jätä meille yhteystietosi ja kerro, mistä palveluistamme haluaisit kuulla lisää. Asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä arkisin vuorokauden sisällä.

Tilaa uutiskirje

Kerromme sinulle uutiskirjeessämme upeista asiakastoteutuksista ja kuulet vinkkejä, miten hyödyntää palveluitamme. Täytä sähköpostiosoitteesi ja tilaa.