EU:n metsäkatoasetuksen tarkoituksena on minimoida EU:n osuutta maailmanlaajuiseen metsäkatoon sekä metsien tilan ja monimuotoisuuden heikkenemiseen. Asetus asettaa painotuotteille sekä muille puukuitupohjaisille tuotteille uusia velvoitteita, jotka ohjaavat toimijoita varmistamaan toimitusketjujensa kestävyyden.
Metsäkato – mitä sillä tarkoitetaan?
Metsäkadolla tarkoitetaan metsien hävittämistä, jotta maa-alueita voidaan käyttää muihin tarkoituksiin, esimerkiksi maanviljelyyn. Se on maailmanlaajuinen ongelma, joka edistää ympäristövahinkoja sekä ilmastonmuutosta. Metsäkatoa tapahtuu pääasiassa Etelä-Amerikassa, Keski-Afrikassa sekä Kaakkois-Aasiassa, kun taas EU:n alueella metsäala on kasvanut 10 prosenttia vuosina 1990–2020.
Metsäkatoasetus turvaa metsien tilan
EU:n metsäkatoasetuksen tarkoituksena on minimoida EU:n osuus maailmanlaajuiseen metsäkatoon ja metsien tilan heikkenemiseen sekä vähentää EU:n osuutta kasvihuonekaasupäästöistä ja biologisen monimuotoisuuden heikkenemisestä. Asetus koskee puuta, naudan lihaa, kahvia, kaakaota, soijaa, öljypalmua ja kumia, sekä näitä sisältäviä tai näistä valmistettuja tuotteita. Näin ollen se koskee myös painotuotteita sekä mm. tulostettuja puukuitupohjaisia tuotteita.
Käytännössä asetus velvoittaa toimijoita tarkistamaan, että EU:ssa markkinoille asetettavien ja EU:sta vietävien tuotteiden toimitusketjut ovat kestäviä, eikä tuotteiden valmistus aiheuta metsäkatoa.
Asetus on tullut voimaan kesäkuussa 2023 ja sen vaatimusten soveltamisen piti alkujaan alkaa 30.12.2024. Euroopan parlamentti on kuitenkin hyväksynyt äänestyksessään lykkäyksen asetuksen voimaantulolle ja tämän hetkisen tiedon mukaan sen soveltamisen pitäisi alkaa 30.12.2025. Parlamentin äänestyksessä avattiin kuitenkin myös neuvottelut asetuksen sisällöstä, joka voi vaarantaa jo hyväksytyn lykkäyksen voimaantulon. Tällä hetkellä ei ole siis täysin varmaa koska asetuksen vaatimuksia aletaan soveltamaan.
Asetus vaatii muutoksia totuttuihin toimintatapoihin
Koska liiketoimintamme kuuluu asetuksen piiriin, se edellyttää myös meiltä toimia. Jokaisen asetuksen piiriin kuuluvan toimijan on luotava DD-järjestelmä eli asianmukaisen huolellisuuden järjestelmä. Se on kirjallinen riskienhallinta- sekä johtamisjärjestelmä, jolla kerätään tietoja tuotteiden alkuperän todentamiseksi, arvioidaan riskiä tuotteiden asetuksen vastaisuudesta sekä vähennetään riskejä, mikäli riskin todetaan kohonneen.
Ennen tuotteiden toimittamista asiakkaillemme teemme myös DD-vakuutuksen EU:n Traces-järjestelmään. Vakuutuksen kautta paino- ja tulostustöille saadaan viite- ja varmistenumerot, joiden kautta tuotteissa käytettyjen puupohjaisten raaka-aineiden alkuperää voidaan seurata.
Asetuksen mukaisesti tulemme myös raportoimaan vuosittain julkisesti DD-järjestelmästämme. Raportoinnissa on kerrottava mm. toimista, joita on tehty asetusten vaatimusten täyttämiseksi, riskiarvioinnin päätelmät ja toimenpiteet sekä kerrottava yhteenvedot tuotteista, jotka ovat asetuksen piirissä.
Metsäkatoasetus syventää vastuullisuustyötämme
Olemme jo vuosia panostaneet vastuullisuuteen omassa toiminnassamme, ja metsäkatoasetus vahvistaa entisestään hankintaketjujemme vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä. Koska toimimme ketjun loppupäässä, vastuumme kattaa koko hankintaketjun valvonnan. Esimerkiksi on tehtävämme varmistaa, että ketjun edellisellä toimijalla on käytössä DD-järjestelmä.
Kehitämme tällä hetkellä ratkaisuja siihen, miten saamme asetuksen vaatimat tiedot tavarantoimittajiltamme sekä miten välitämme ne eteenpäin asiakkaillemme.
Vaikka kaikki direktiivin yksityiskohdat eivät ole vielä tarkentuneet, seuraamme tilannetta ja pidämme asiakkaamme ajan tasalla. Näin pystymme jatkossakin tarjoamaan kestäviä, ympäristövaikutukset huomioivia painotuotteita, jotka täyttävät tiukentuvat vastuullisuusvaatimukset.
Artikkeli on julkaistu 19.11.2024. Artikkeli päivittyy, kun saamme uutta tietoa metsäkatoasetuksesta.