Asiantuntija-artikkelit

Viisi vinkkiä tavoitteet täyttävän verkkosivuston rakentamiseen

Verkkosivut ovat paljon muutakin kuin digitaalinen, visuaalisesti näyttävä näyteikkuna yrityksen palveluihin ja liiketoimintaan. Tavoitteellisesti rakennetun verkkopalvelun avulla saadaan aikaan tuloksia, jotka ovat myös mitattavissa. Näin rakennettu sivusto palvelee sekä organisaatiota että sivuston käyttäjää.

Tavoitteellisesti rakennetulla verkkosivustolla kävijä ohjataan toimimaan sivustolle asetetun tavoitteen mukaisesti hänen tarpeensa ja kiinnostuksensa huomioiden. Tavoite voi olla vaikkapa ostettu tuote, katsottu video tai jätetty yhteystieto. Tavoitteellinen sivusto tarjoaa kävijälle erinomaisen kävijäkokemuksen. Samalla se antaa yritykselle arvokasta tietoa kävijästä ja hänen kiinnostuksen kohteistaan sivustolle asennetun analytiikan avulla.

Kun uutta sivustoa ryhdytään rakentamaan, kannattaa miettiä, lähdetäänkö liikkeelle sivuston kauniin ulkoasun ja sisällön kautta, vai olisiko aika miettiä liiketoimintalähtöisen ja parhaan asiakaskokemuksen tarjoavan palvelun rakentamista. Ulkoasu ja sisältö ovat toki tärkeitä, mutta nekin tulisi suunnitella sivustolle asetettuihin tavoitteisiin pohjautuen.

Sivuston rakentamisprosessissa on jo suunnitteluvaiheessa hyvä ottaa huomioon muutama askelmerkki, jotta lopputulos toimii ja sivusto tuottaa toivottuja tuloksia.

1. Aseta tavoite

Kun sivustolle on määritelty tavoite, voidaan sen toteutumista ja onnistumista mitata ja optimoida. Tavoitteella tarkoitetaan toimintoa, jonka kävijän halutaan sivustolla suorittavan. Se voi olla tuotteen ostaminen, videon katsominen tai uutiskirjeen tilaaminen. Tavoite vastaa yksinkertaisuudessaan kysymyksiin: mikä on verkkosivuston tarkoitus, mitä sillä tavoitellaan ja mitä sivuston avulla halutaan saada aikaan?

2. Tunnista kävijä, kohdista sisältö

Jotta verkkosivusto voi tarjota parhaan mahdollisen kävijäkokemuksen, vastata kävijän tarpeisiin ja toteuttaa sille asetettuja tavoitteita, on lähtökohtaisesti tarpeen ymmärtää, kuka sivuston kävijä on ja kenelle sisältöä tuotetaan. Tunnista siis kohderyhmäsi, niin tiedät, ketä puhutella ja ymmärrät kohteesi tarpeita. Ideaalikohderyhmien tunnistaminen helpottaa sisällöntuotantoa ja vähentää harhalaukauksia, aivan kuten perinteisemmissäkin myyntikanavissa.

3. Tee ostopolku kohti tavoitetta

Ostopolun huomioiminen verkkosivustolla tarkoittaa palvelun rakentamista niin, että kävijän sivustolla kulkema polku tukee hänen päätöksentekoaan ostoprosessin eri vaiheissa. Asetu siis reilusti kävijän asemaan ja mieti, mitä hän sivustolta hakee. Kun tiedät vastauksen, voit tarjota kävijälle oikeanlaisen ostopolun ja päätöksentekoa eteenpäin vievää sisältöä sen eri vaiheissa. Näin kävijää voidaan ohjata konkreettisiin tekoihin, eli kohti asetettuja tavoitteita.

4. Tartu kiinni verkkosivuston vierailijaan

Tarjoile kävijälle helppoja tapoja ottaa yhteyttä tai suorittaa haluttu Anna kävijälle tilaisuus jättää yhteystietonsa tai ottaa yhteyttä chatin, botin tai muun kanavan kautta. Liitä palveluusi myös analytiikkaa, jonka avulla voit tunnistaa kävijöitä ja potentiaalisia liidejä heistä kerätyn tiedon perusteella. Näin saat verkkosivustosi vierailijat jättämään jäljen itsestään ja tiedät jo hieman enemmän heistä ja heidän kiinnostuksen kohteistaan.

5. Optimoi ja analysoi

Analysoimalla sivuston käyttöä ymmärrät paremmin kävijöitä, heidän tarpeitaan ja palvelusi mahdollisuuksia tarjota heille haluttu lopputulos. Verkkopalvelun kehittämisen ei pitäisi loppua sen julkaisuun, vaan kehityksen tulisi jatkua palvelun koko elinkaaren ajan. Palvelua analysoimalla, kehittämällä ja optimoimalla parannetaan sivuston käyttökokemusta, ymmärretään pullonkauloja ja kävijöiden toimintaa sekä koko sivuston toimivuutta. Analysoimalla kokonaisuutta voidaan jatkuvasti ymmärtää kävijöiden tarpeita ja myös vastata niihin nopeasti reagoimalla. Sivusto kehittyy tarpeiden mukaan ja tarjoaa jatkuvasti yhä parempaa palvelua.

Haluatko tietää, miten rakentaa sivusto, jolla saavutat todellisia hyötyjä liiketoiminnallesi?

Kysy lisää tai varaa maksuton tapaaminen asiantuntijamme kanssa. Etsitään sinun sivustollesi sopivat ratkaisut tavoitteidesi saavuttamiseksi! Tapaaminen toteutetaan etänä Teams-yhteyden avulla, ja asiantuntija on puolen tunnin ajan maksutta käytettävissäsi. Katsotaan yhdessä, miten voimme auttaa juuri sinun yritystäsi menestymään.

Kirjoittaja Hanna Kutschke toimii Exoven operatiivisena johtajana ja on tavoitteellisten verkkosivustojen suunnittelun ja kävijäpolkujen rakentamisen asiantuntija.

Ota yhteyttä ja varaa tapaaminen:

Hanna Kutschke
Sähköposti: hanna.kutschke@gredi.fi
050 345 0768

Jaa

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

Jätä meille yhteystietosi ja kerro, mistä palveluistamme haluaisit kuulla lisää. Asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä arkisin vuorokauden sisällä.

Tilaa uutiskirje

Kerromme sinulle uutiskirjeessämme upeista asiakastoteutuksista ja kuulet vinkkejä, miten hyödyntää palveluitamme. Täytä sähköpostiosoitteesi ja tilaa.

Lue lisää asiantuntija-artikkeleita