Referenssit

Aku Ankka valitsi laadun ja vastuullisuuden

Aku Ankka on ilmestynyt yhtäjaksoisesti vuodesta 1951 lähtien. Akkari ilmestyy keskiviikkoisin ja se painetaan jälleen PunaMustassa Tampereella.

– Meille oli tärkeää, että koko painatusketju on ekologista ja vastuullista. Logistiikkaketju pysyy pienenä, kun paperi on kotimaista ja painatus tehdään täällä. Ylpeänä olemme laittaneet lehden apinalaatikkoon vastuullisen painattamisen standardimerkinnät, kertoo Aku Ankan pitkäaikainen päätoimittaja Aki Hyyppä.

Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä
Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä. Kuva: Piia Arnould

PunaMustan käyttämästä paperista yli 90 % onkin PEFC-sertifioitua ja painoliiketoiminnan käyttämä sähkö on jo lähes sataprosenttisesti vihreää sähköä. Toimintamme hiilijalanjälki lasketaan ja auditoidaan vuosittain. Ohjaamme asiakkaitamme ympäristövastuullisiin valintoihin.

– Olemme sitoutuneet tieteeseen perustuvien ilmastotavoitteiden asettamiseen (Science Based Targets). Tämä sitoumus auttaa meitä vastuullisuusvisiomme, konsernin hiilinegatiivisuuden, saavuttamisessa vuoden 2029 loppuun mennessä, muistuttaa PunaMusta Median markkinointi- ja vastuullisuusjohtaja Mirka Lammi.

LAATUVAATIMUKSET KORKEALLA

– Vastuullisuuden ohella toinen tärkeä tekijä meille on laatu. Alkuvuoden lehtiä onkin selattu innolla ja tarkkaan. Priimaa laatua on tullut, ja hyvä niin. Palautetta kyllä tulee lukijoilta välittömästi, jos painojäljessä on toivomisen varaa, Aki Hyyppä toteaa.

Lehden päätoimittaja vaikuttui PunaMustan laadusta ja palvelusta jo alkukeskusteluissa:

– Kerroimme, minkälaisia haasteita painatuksessa oli ollut. Asiat kirjattiin ylös ja saimme saman tien vinkkejä, miten nämä ratkotaan jo ennen ensimmäisen numeron painatusta. Myös PunaMustan latausportaali on toiminut hyvin, ja olemme saaneet toimitettua painomateriaalit helposti.

Aku Ankkoja
Aku Ankkaa on painettu PunaMustassa aiemminkin. ⓒ Disney

VIIHDETTÄ JA VALISTUSTA

Aku Ankka on opettanut jo monta sukupolvea lukemaan. Vuonna 2022 tehdyn lukijatutkimuksen mukaan jopa 40 % lukijoista on oppinut lukemaan Aku Ankan avulla. Siksi Akkarin rikas ja maalaileva kielenkäyttö onkin itseisarvo lehden tekijöille. Akun sukkelat sanavalinnat sopivat kaikille vauvasta vaariin.

– Suomen Aku Ankka eroaa vaikkapa Ruotsin vastaavasta siinä, että meillä Aku on tarkoitettu kaikenikäisille, Ruotsissa se on selkeämmin lastenlehti, Aki Hyyppä kertoo.

Akkarin lokalisointi on hauska lisä lukukokemukseen. Oletko bongannut vuosien varrella Jopi Sorsaposken, Yövissyn, Plastisen, Anna Q:n tai Karen ja NilleNallen?

– Lehden ensimmäinen tehtävä on olla viihdyttävä, ja sen ohella on mukava kertoa myös opettavaisia tarinoita. Lukutaidon kehittäminen on meille iso juttu, mutta kyllä me haluamme kertoa myös tärkeistä yhteiskunnallisista asioista, kuten vaikkapa kierrättämisestä ja huonekalujen tuunaamisesta. Toivomme, että näistä asioista syntyisi keskustelua kotona lasten ja vanhempien kesken, Aki Hyyppä pohtii.

– Julkaisimme Akussa tarinan valeuutisista. Jo vuotta aiemmin päätimme yhdessä Norjan ja Saksan päätoimittajien kanssa, että tästä aiheesta olisi tärkeä kertoa niin, että lapsikin ymmärtää. Saimme kertomuksesta runsaasti hyvää palautetta, Hyyppä vahvistaa.

PunaMusta Oy on osa PunaMusta Media -konsernia, joka toimii näkyvyys- ja painoliiketoiminnan lisäksi media-alalla kustantaen Pohjois- ja Etelä-Karjalan seudulla maakunta- ja paikallismedioita. Siksi konsernissa ymmärretään hyvin Akkarin näkökulma luotettavan tiedontuottamisen ja valeuutisten tunnistamisen tärkeydestä.

– Luotettavalla tiedonvälityksellä taistellaan disinformaatiota vastaan. Myös meillä PunaMusta Mediassa lukijamme, katsojamme ja kuuntelijamme voivat luottaa tuottamaamme sisältöön ja sen oikeellisuuteen. Valitsemalla meidät, asiakkaamme tietää valitsevansa vastuullisesti, Mirka Lammi muistuttaa.

Jaa

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

Jätä meille yhteystietosi ja kerro, mistä palveluistamme haluaisit kuulla lisää. Asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä arkisin vuorokauden sisällä.

Tilaa uutiskirje

Kerromme sinulle uutiskirjeessämme upeista asiakastoteutuksista ja kuulet vinkkejä, miten hyödyntää palveluitamme. Täytä sähköpostiosoitteesi ja tilaa.

Lue lisää referenssejä