Ajankohtaista

Olemme mukana vetoomuksessa, jossa toivotaan ripeitä toimia kotimaisille kompensaatiomarkkinoille

Suomeen tarvitaan aidon ilmastovaikutuksen varmistavat päästökompensaatiomarkkinat. Kompensaatioiden tarve on lisääntynyt eikä kysyntään tällä hetkellä voida vastata suomalaisilla hankkeilla. Merkittävin ongelma kotimaisissa kompensaatiomarkkinoissa on niin sanottu kaksoislaskenta, jossa kompensaatiohankkeissa saavutettu päästövähennys lasketaan myös osaksi kansallisia ilmastotavoitteita.

Finnwatch on lähettänyt 13.9.2021 ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkoselle ja maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle vetoomuksen, jonka ovat allekirjoittaneet me ja koko PunaMusta Media Oyj -konserni sekä 26 muuta toimijaa.

Vetoomus kokonaisuudessaan näkyy alla.

Arvoisat ministerit Krista Mikkonen ja Jari Leppä,

Me allekirjoittaneet järjestöt ja yritykset toivomme ripeitä toimia, jotta Suomeen saadaan muodostettua aidon ilmastovaikutuksen varmistavat päästökompensaatiomarkkinat. Vaikka päästöjen kompensoiminen ei korvaa tarvetta päästövähennyksille, se on tapa kantaa vastuuta niistä päästöistä, joiden välttäminen ei ole mahdollista.

Kompensaatioiden tarve on lisääntynyt voimakkaasti yritysten aiempaa kattavampien ja kireämpien ilmastotavoitteiden myötä. Pidämme valitettavana, että jatkuvasti kasvavaan kysyntään ei tällä hetkellä voida juuri lainkaan vastata suomalaisilla hankkeilla. Tämä johtuu siitä, että yhteisten pelisääntöjen puuttuessa alan käytännöt vaihtelevat suuresti eivätkä laadukkaan kompensaation kriteerit aina täyty.

Merkittävin ongelma on kuitenkin niin sanottu kaksoislaskenta, jossa kompensaatiohankkeissa saavutettu päästövähennys lasketaan myös osaksi kansallisia ilmastotavoitteita. Jos kaksoislaskentaa ei saada ratkaistua, ei suomalainen kompensaatiomarkkina voi edes teoriassa tuottaa aitoja ilmastovaikutuksia, jolloin valtaosa kompensaatioihin käytettävästä rahasta tulee suuntautumaan jatkossakin ulkomaille.

Poliittiset päätökset, joilla varmistetaan kotimaisen päästökompensaation laatu ja mahdollistetaan kaksoislaskennan välttäminen, kannustaisivat maanomistajia kehittämään metsien, peltojen ja soiden hiilensidontaa markkinaehtoista korvausta vastaan. Samalla kasvavaan kompensaation kysyntään – niin kotimaiseen kuin kansainväliseen – voitaisiin vastata aiempaa laajemmalla joukolla suomalaisia hankkeita.

Ystävällisin terveisin,

Bluewhite Bioforest Oy
Carbon Deed
Compensate
Finnair
Finnwatch
Gasum Portfolio Services
Green Carbon Finland
Hiilipörssi
istutapuita.fi
Jungle Juice Bar
Karbonautti
Lujabetoni Oy
Luonto-Liitto ry
LähiTapiola Keskinäinen Vakuutusyhtiö
LähiTapiola Rahoitus Oy
NGS Finland Oy
Nordqvist Oy
PunaMusta Media Oyj
Puro.earth
Pyhätunturi Oy
Rovio Entertainment Oyj
Rukakeskus Oy
Sitowise
Skoggi Oy
SOK
Taimiteko, Suomen 4H-liitto
Varusteleka
Weekendbee Oy

Jaa

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

Jätä meille yhteystietosi ja kerro, mistä palveluistamme haluaisit kuulla lisää. Asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä arkisin vuorokauden sisällä.

Tilaa uutiskirje

Kerromme sinulle uutiskirjeessämme upeista asiakastoteutuksista ja kuulet vinkkejä, miten hyödyntää palveluitamme. Täytä sähköpostiosoitteesi ja tilaa.

Lue lisää ajankohtaisia uutisia