Ajankohtaista

Saavutettavuus verkkopalveluissa

Saavutettavaa verkkopalvelua on helpompi käyttää, hallita ja ymmärtää. Noin 15 prosenttia ihmisistä ei pysty käyttämään verkkopalveluita, jos niitä ei ole suunniteltu oikein – saavutettavuus huomioiden.

Saavutettavuus edistää yhdenvertaisuutta

Pelkästään Suomessa on yli miljoona ihmistä, jotka tarvitsevat saavutettavuutta. PunaMusta Media edistää yhdenvertaisuuden toteutumista yhteiskunnassa myös saavutettavien verkkopalvelujen, lomakkeiden ja julkaisujen tuottamispalvelulla.

Saavutettavuusdirektiivin mukaisesti toteutetut verkkopalvelut, julkaisut ja lomakkeet takaavat, että ne ovat myös esimerkiksi näkö-, kuulo- ja liikuntarajoitteisten käytettävissä. Tällaista verkkopalvelua tai digitaalista lomaketta voidaan käyttää siis tarvittaessa myös apuvälineiden, kuten sokeiden selainten, ruudunlukuohjelmien sekä puhallusohjauksen avulla.

Saavutettavat palvelut ja julkaisut

PunaMusta Media -konsernin Sisältö- ja suunnittelupalvelujen henkilöstö on koulutettu digitaalisten lomakkeiden ja julkaisujen tuottamiseen saavutettavuus huomioiden. Verkkopalveluita ja -kauppoja suunnitteleva ja toteuttava yksikkömme Exove tarjoaa verkkopalveluihin saavutettavuusdirektiivin mukaiset toteutukset. Samoin Gredi Content HUB brändinhallinnan alustapalvelu on toteutettu saavutettavuusdirektiiviä noudattaen ja on siten kaikkien käytettävissä.

Kaikki exovelaiset on koulutettu saavutettavuuden huomioimiseen ja saavutettavuus ulottuu myös Gredi Content HUB -järjestelmään siirrettäviin aineistoihin asti. Palvelu esimerkiksi tekstittää automattisesti sinne siirrettävän videon saavutettavuusdirektiivin mukaisesti, huomioiden muun muassa tekstin koon, fontin, asettelun ja kontrastin.

Huomioi saavutettavuus jo suunnitteluvaiheessa

Saavutettavuus ei ole vain tekninen toimenpide, vaan kokonaisvaltainen tapa suhtautua verkkoviestintään ja digitaalisten palvelujen tuottamiseen. Saavutettavuus tarkoittaakin lähtökohtaisesti helppokäyttöisempiä, paremmin suunniteltuja ja toteutettuja verkkopalveluita. Selkeä sisältö, helposti silmäiltävä ulkoasu ja hyvät väliotsikot ovat saavutettavuuden peruselementtejä. Kuvat, videot ja infografiikat auttavat heitä, joille visuaalinen ilmaisu on ymmärrettävämpää. Me autamme teknisen puolen toteutuksessa.

Parahiihtäjä Inkki Inola toimi kokemusasiantuntijana PunaMusta Media -konsernin saavutettavuuden kanssa työskenteleville suunnittelijoille vuonna 2022 järjestetyssä tapahtumassa, jonka Paralympiakomitea mahdollisti. Kumppanuus Suomen Paralympiakomitean kanssa on PunaMustalle tärkeä, sillä on konsernimme arvojen mukaista tukea urheilua ja liikuntaa yhdenmukaisesti, tasa- arvoisesti ja eri tasoilla.

Lue lisää sisältö- ja suunnittelupalveluistamme ja saavutettavasta sisällöntuotannosta.

Jaa

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

Jätä meille yhteystietosi ja kerro, mistä palveluistamme haluaisit kuulla lisää. Asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä arkisin vuorokauden sisällä.

Tilaa uutiskirje

Kerromme sinulle uutiskirjeessämme upeista asiakastoteutuksista ja kuulet vinkkejä, miten hyödyntää palveluitamme. Täytä sähköpostiosoitteesi ja tilaa.

Lue lisää ajankohtaisia uutisia