Ajankohtaista

Exove kehitti työkalun vihreän IT:n mittaamiseen – oman konsernin tulokset ”odotetusti surkeat”

PunaMusta Media -konserniin kuuluva ja digitaaliseen liiketoimintaan erikoistunut Exove tuo markkinoille täysin uudenlaisen palvelun, jonka avulla organisaatiot voivat selvittää, kuinka vihreästi ne ovat toteuttaneet IT-toimintonsa. Vihreän IT:n kypsyysmalli perustuu pitkään kehitystyöhön, ja sen asiantuntijoina on kuultu kotimaisia ja kansainvälisiä huippuasiantuntijoita muun muassa vihreän koodauksen saralta. PunaMusta Media testasi työkalun avulla myös oman IT-kokonaisuutensa. Tulokset olivat odotetusti vaatimattomat.

IT:hen liittyvät toiminnot käyttävät arvioiden mukaan 4–10 % energiasta ja tuottavat 2–4 % hiilipäästöistä. Luvut ovat voimakkaassa kasvussa.

–  Tekoälyn käytön yleistyminen IT:ssä lisää entisestään energiankulututusta ja joidenkin arvioiden mukaan IT:n osuus energiankäytöstä saattaisi nousta tulevaisuudessa jopa 50 prosenttiin. Exovella olemme jo pitkään tehneet töitä vihreän koodin parissa, mutta olemme jääneet kaipaamaan työkalua, jonka avulla organisaatioiden IT:n vihreyttä voitaisiin arvioida, Exoven kasvujohtaja ja Vihreä koodi -kirjan kirjoittaja Janne Kalliola kertoo.

Koska sopivaa työkalua IT-toimintojen ympäristöystävällisyyden mittaamiseen ei markkinoilta löytynyt, Exove ryhtyi kehittämään työkalua yhdessä suomalaisten ja kansainvälisten vihreän IT:n asiantuntijoiden kanssa. Menetelmän verifiointiin osallistui vihreän IT:n asiantuntijoita Euroopasta ja Yhdysvalloista sekä CTO-tason IT-johtajia startupeista suuriin yrityksiin. Tuloksena syntyi työkalu, joka on nimetty vihreän IT:n kypsyysmalliksi.

–  Kypsyysmallissa arvioimme vihreän IT:n kyvykkyyttä organisaatiossa. Tutkimme ja mittaamme IT-käytäntöjä kestävän kehityksen ja ekologisuuden kannalta. Asiantuntijamme kulkevat yrityksen mukana aina käynnistyspalaverista loppuraportin esittelyyn. Kypsyysmalli läpileikkaa koko ICT-toiminnon eri ulottuvuudet laitehankinnoista konesalien käyttöön ja koodaamisen käytäntöihin. Etsimme yhdessä oikeat henkilöt asiakkaan puolelta osallistumaan mallin läpikäyntiin, Kalliola sanoo.

Menetelmään kuuluu yli neljäkymmentä arviointikriteeriä, joiden perusteella mitataan yrityksen IT:n vastuullisuuden ja ekologisuuden kypsyys. Kypsyysmalli auttaa asettamaan IT:lle kestävyystavoitteita ja kattaa kaikki oleelliset IT-toiminnot. Lopputulemana saa priorisoidun listan vaikutuksista ja konkreettiset parannusehdotukset.

Menetelmää on testattu kahden pilottiasiakkaan, Rukakeskuksen ja PunaMusta Media -konsernin kanssa.

– Kypsyysmalli antoi meille kattavan kuvan IT-vastuullisuuden näkökulmista ja toimintamme nykytilasta. Loppuraportti auttaa meitä valitsemaan asiat, joita pyrimme jatkossa kehittämään. Selvitys toimi myös hyvänä perehdytyksenä IT-vastuullisuuden kokonaisuuteen ja asioihin, joihin tulee jatkossa kiinnittää huomiota, Environmental Program Manager Jusu Toivonen Rukakeskuksesta kertoo.

PunaMusta Media -konsernin markkinointi- ja vastuullisuusjohtaja Mirka Lammi kertoo, että työkalu edistää myös IT:n ja vastuullisuustoimintojen välistä yhteistyötä.

– Aiemmin on ollut haastavaa sanoittaa vastuullisuustavoitteita niin, että ne olisivat riittävän konkreettisia myös IT-toiminnolle, ja toisaalta IT on jäänyt meillä konsernin vastuullisuustavoitteissa hieman tutkan alle, koska meillä on konsernissa myös valmistavaa teollisuutta ja olemme pitkälti keskittyneet sen ympäristökuorman vähentämiseen, Lammi toteaa.

– Tämän takia omat tuloksemme kypsyysmallista olivat, sanoisinko odotetusti varsin surkeat. Saimme kypsyysmallista arvosanan ”puuttuva”. Tiedämme nyt mikä lähtötasomme on ja pystymme mittamaan kehittymistämme. Kypsyysmalli konkretisoi molemmin puolin millaisia tavoitteita ja toimenpiteitä voimme IT:n osalta asettaa ja tehdä. Olen varma, että ensi vuonna nousemme jo seuraavalle tasolle ja saamme arvosanaksi ”käytetty”, Lammi toteaa.

Kiinnostuitko? Lue lisää: https://www.exove.com/fi/palvelut/vihrea-it-kypsyysmalli/ ja varaa aika ilmaiseen sparrikeskusteluun.

Jaa

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

Jätä meille yhteystietosi ja kerro, mistä palveluistamme haluaisit kuulla lisää. Asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä arkisin vuorokauden sisällä.

Tilaa uutiskirje

Kerromme sinulle uutiskirjeessämme upeista asiakastoteutuksista ja kuulet vinkkejä, miten hyödyntää palveluitamme. Täytä sähköpostiosoitteesi ja tilaa.

Lue lisää ajankohtaisia uutisia