Otavamedian julkaisema Suomen Kuvalehti on 49 kertaa vuodessa ilmestyvä aikakauslehti, joka taustoittaa kotimaan ja maailman tapahtumat kattaen yhteiskunnallisia asioita, talouden ja politiikan aiheita, kulttuuri-ilmiöitä sekä tiedettä. Suomen Kuvalehden painetun lehden lukijamäärä 308 000 ja lehden erityinen ylpeydenaihe on sen lukuaika: 86 minuuttia numeroa kohti.
– Toimituksen työ on tärkeää. Sitä kautta lukijat ymmärtävät mikä maailman tila on, ja mihin suuntaan se on menossa. Suuri joukko lukijoitamme haluaa olla valistuneita maailman menosta, ja he saavat toimituksen työstä siihen rakennuspalikoita, kertoo Suomen Kuvalehden päätoimittaja Matti Kalliokoski.
Suomen Kuvalehden, kuten kaikkien PunaMustassa painettavien Otavamedian lehtien painoprosessi on sisältänyt hiilijalanjäljen laskentaan perustuvan hiilijalanjäljen kompensoinnin vuoden 2022 alusta alkaen.
”Ilmastonmuutos on yksi isoista tämän ja tulevan sukupolven elämää muokkaavista asioista”
– Liiketoimintamme ja olemassaolomme ydin on vastuullinen toiminta, oikean tiedon levittäminen ja kuvan piirtäminen siitä, mitä tässä maailmassa tapahtuu. Ilmastonmuutos on yksi isoista tämän ja tulevan sukupolven elämää muokkaavista asioista ja siksi sisällöllisestikin tärkeä. Kun me sitten puhumme ja kirjoitamme jostakin, niin herää kysymys, kuinka itse toimimme. Olemmeko uskottavia siinä mitä kuvaamme vastuulliseksi? Se, kuinka me yhtiönä toimimme lehtien fyysisten kappaleiden kanssa, ei ole irrallinen osa, vaan osa toimintamme kokonaisuutta ja sen uskottavuutta.
Vastuullisuudelle pitää olla katetta
Kalliokosken mukaan PunaMusta on tunnettu kumppani hiilineutraalissa painamisessa ja Suomen Kuvalehden painaminen hiilineutraalisti on asia, josta on mukava kertoa lehden sidosryhmille. Vastuullisuusväittämiin suhtaudutaan nykyään kriittisemmin ja on tärkeää avata, mikä on muuttunut entiseen nähden.
– Jotta olemme toimijana uskottava, niin siitä pitää olla näyttöä ja pitää olla läpinäkyvä. Vastuullisuus on osa sitä kokonaismainetta joka lehdellä ja yrityksellä on. Jos sanoo olevansa vastuullinen, sille pitää olla katetta. Tärkeää kumppanuudessa on voida luottaa siihen, että väitteet ovat todennettavissa ja että on tahto tietystä kehityssuunnasta, sillä tavoitteet ovat yhteisiä.
Painotuotteen hiilijalanjäljen kompensointi ei yksinään ole ympäristöteko. PunaMusta ei ainoastaan kompensoi päästöjä, vaan tekee jatkuvaa työtä ja konkreettisia tekoja niiden vähentämiseksi. Aito ympäristötyö on jatkuvaa kehitystä, joten yhtiön, ja koko PunaMusta Media -konsernin, tavoitteena on vähentää toiminnasta aiheutuvaa ympäristökuormaa tulevina vuosina Pariisin ilmastosopimuksen mukaisten päästövähennystavoitteiden mukaisesti.
Otavamediassa vastuullisuus on olennainen osa liiketoimintaa, ja siihen sopii myös kotimaisen työ tukeminen. Tämä vastaa myös asiakkaiden esittämiin toiveisiin kotimaisuudesta.
– Näin me osaltamme mahdollistamme, että Suomessa pystyy lehtipainoinfrastruktuuri, joka on myös osa huoltovarmuutta.
Vastuullisuus on muutakin kuin hiilijalanjälki
– Vastuullisuus on kuitenkin paljon muutakin kuin kotimaisuus tai hiilijalanjälki. Sillä, miten kumppani toimii, on merkitystä. Millaista kehitystyötä siellä on, kuinka varma kumppani on, miten luotettavasti se pystyy reagoimaan ongelmatilanteisiin? Meidän pitää tietää millaiset toimintatavat ja periaatteet ja jopa yrityskulttuuri kumppaneillamme on, summaa Kalliokoski vastuullisuuden eri ulottuvuuksista.
Otavamedia keskitti vuoden 2021 lopulla kaikkien lehtiensä painatuksen Suomeen osana Otava-konsernin ympäristötoimien tehostamista ja suomalaisen työn tukemista. Suurin osa Otavamedian painotyöstä on keskitetty mediatalon pitkäaikaiselle ja luotetulle yhteistyökumppanille PunaMustalle.