PunaMusta Media -konserni otti keväällä 2022 käyttöönsä työsuhdepyöräedun, joka mahdollistaa henkilöstölle hyvän ja laadukkaan pyörän hankkimisen kustannustehokkaasti. Työsuhdepolkupyörä ei suinkaan ole tarkoitettu vain työmatkojen polkemiseen, vaan pyörän voi hankkia myös harrastusvälineeksi. Pyöräetu on työnantajalta hieno ele tukea työntekijöiden jaksamista ja kannustaa liikkumaan.
Konsernissa etu on otettu innolla vastaan, ja vuoden ensimmäisen vuoden aikana pyörän on ehtinyt hankkia, sähköllä tai ilman, jo 83 innokasta työntekijää. Polkupyöräetu sai alkunsa PunaMustan strategisesta myynnistä vastaavan johtaja Juha-Mikko Vainion ja muutamien muiden konsernin työntekijöiden Ideaboksiin jättämien aloitteiden kautta.
– Työsuhdepyörä on mielestäni hyvä tapa tukea koko konsernin henkilökunnan hyvinvointia, ja se sopii hyvin yhtiön arvoihin vastuullisena toimijana − pyöräily parantaa sekä ihmisten että ympäristön hyvinvointia, Juha-Mikko vinkkaa.
Työntekijä hyötyy työsuhdepyörän hankinnasta myös rahallisesti. Työntekijä säästää 20–40 prosenttia pyörän hankintahinnasta verrattuna siihen, että sen ostaisi itse kaupasta. Kokonaisedun määrään vaikuttaa työntekijän palkan lisäksi pyöräpaketin hankintahinta. Työsuhdepyörä voi olla myös sähköpyörä, mikä pienentää kynnystä pyöräilyn aloittamiseen. Sähköpyörät helpottavat myös pidempien työmatkojen kulkemista polkien.
Työsuhdepyörällä on tutkitusti paljon positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin ja ympäristöön. Liikunta lieventää stressiä, kohentaa mielialaa ja auttaa nukkumaan paremmin. Työmatkaliikuntaa harrastavilla on tutkitusti vähemmän sairauspoissaoloja kuin niillä, jotka eivät harrasta työmatkaliikuntaa.
Työsuhdepyörä myös yleensä lisää käyttäjänsä pyöräilyn määrää ja monesti korvaa auton käyttöä. Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi vuonna 2018 Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman, jonka tavoitteena on 30 prosentin kasvu kävely- ja pyöräilymatkojen määrissä vuoteen 2030 mennessä. Pyörällä liikkuminen on paitsi mainiota liikuntaa myös oivallinen keino pienentää hiilijalanjälkeä. Ennen kaikkea monet ovat löytäneet pyöräilystä uuden harrastuksen ja liikunnan ilon.
Työsuhdepyörä toi uuden yhteisen harrastuksen
PunaMustan liiketoiminnan kehittämispäällikkö Jani Vauhkonen ja graafinen suunnittelija Sanna Lehtonen Tampereelta tarttuivat heti työsuhdepyöräetuun, ja heidän talouteensa kotiutui molemmille omat sähköavusteiset maastopyörät. Työsuhdepyörät toivat heille uuden yhteisen harrastuksen.
Vauhkonen kiittelee työnantajaa mahtavasta ja tasapuolisesta kädenojennuksesta. Laadukas pyörä lisää pyöräilyn mukavuutta, ja hän onkin päässyt kokeilemaan jälleen maastoreittejä ensimmäistä kertaa sitten nuoruusvuosien. Jani ja Sanna ovat olleet todella iloisia ja ihmetelleet, kuinka pyöräily voikin hymyilyttää niin paljon, varsinkin vastatuulessa. Jani Vauhkonen rohkaiseekin kaikkia pyöräilemään.
– Sähköpyöräily on mahtavaa, mutta turha tässä on sitä hehkuttaa enempää, kun kukaan ei usko sitä ennen kuin itse kokeilee, Jani naurahtaa.
Lisäintoa pyöräilyyn Kilometrikisasta
PunaMusta Media -konserni on osallistunut jo useita kertoja liikunnanriemuiseen ja leikkimieliseen Kilometrikisaan, johon jokainen voi osallistua riippumatta siitä, liikkuuko pyöräillen työmatkoja, pitkiä kuntolenkkejä tai rennosti perheen kanssa − kaikki poljetut kilometrit lasketaan. Jokaisesta Kilometrikisan yhteydessä poljettavasta kilometristä konserni lahjoittaa rahaa Suomen Punaisen Ristin Ketjureaktio-kampanjaan, jolla kerätään varoja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen. Jokainen poljettu kilometri paitsi kasvattaa kuntoa ja lisää liikunnan iloa tekee myös hyvää ympäristölle.
Ketjureaktio-kampanjan avustukset vuonna 2022 kohdistuivat erityisen rankasta kuivuudesta kärsivään Itä-Afrikkaan, jossa Punainen Risti istuttaa Keniaan muun muassa hedelmäpuita. Ketjureaktiossa joukkue lahjoitti jokaista poljettua 25 kilometriä kohden yhden euron. Hyväntekeväisyyspotiksi poljettiin yhdessä 955 euroa. Kilometrejä kerätään yhdessä myös tänä kesänä.