Ajankohtaista

Kaikille näkyvä -kampanja: Saavutettavuus avaa ovia itsenäiseen ja elämykselliseen elämään

Arkipäivän moninaiset tilanteet ja toiminnot ovat useimmille sujuvaa rutiinia, jotka suoritetaan lähes automaattiohjauksella. Tämä helppous ei kuitenkaan ole kaikille itsestäänselvyys – esteet ympäristössä tai palveluissa saattavat sulkea monilta pois mahdollisuuksia arkisiin toimintoihin sekä erilaisiin kokemuksiin.

Juuri tähän halusimme havahduttaa markkinointialan ammattilaisia viemällä heidät seuraamaan Suomen jalkapallomaajoukkue Huuhkajien kotiottelua Olympiastadionille aivan poikkeuksellisella tavalla – silmät peitettyinä ja kuvailutulkkauksen avulla.

Miltä tuntuisi seurata jalkapallo-ottelua näkemättä mitään?

Idea kuvailutulkatusta jalkapallo-ottelusta syntyi suunnitellessamme Kaikille näkyvä -yhteiskampanjan tempauksia Suomen Paralympiakomitean väen kanssa. Kuvailutulkkaus tarkoittaa urheiluottelun kuvailua paikan päällä ja sen tekee kuvailutulkkaaja, jonka sanallista kerrontaa osallistujat kuuntelevat kuulokkeiden avulla. Ottelun selostamisen lisäksi kuvailutulkkaaja kuvailee mitä muuta kentällä ja yleisössä tapahtuu mahdollistaen näin mielikuvien syntymisen ja kokonaisvaltaisen elämyksen ottelutapahtumasta.

Tilaisuuden erityisvieraana oli Pariisin paralympialaisiin valmistautuva näkövammainen pituushyppääjä, Iida Lounela, joka jakoi meille ajatuksiaan ennen otteluun menoa. Hän kertoi, ettei ole aiemmin osallistunut jalkapallo-otteluun paikan päällä, koska hän ei pysty näkemään pelitapahtumaa eikä kuvailutulkkauksen mahdollisuutta ole ollut tarjolla.

Samalla tämä on rajannut pois elämyksen jalkapallo-ottelusta, jossa peliä seurataan kannatusjoukkueen huutoja kuunnellen, yleisön reaktioihin eläytyen ja maaleista syntyvästä hurmoksesta nauttien. Juuri niistä hetkistä, mistä urheiluotteluiden sykähdyttävät kokemukset syntyvät.

Syventääksemme ymmärrystämme Iidan kokemuksesta, kaikki vieraamme kokeilivat seurata osan ottelusta silmät peitettyinä, pelkästään kuvailutulkkauksen varassa. Tämä oli valaiseva kokemus, joka korosti saavutettavuuden ja esteettömyyden merkitystä: ne eivät tarkoita vain pääsyä erilaisiin tiloihin tai palveluiden tarjoamista kaikille, vaan ne avaavat ovia paitsi itsenäiseen, myös elämykselliseen elämään. On tärkeää, että pyrimme mahdollistamaan tämän tasavertaisesti kaikille.

Suomen voitokas kotiottelu, jonka saimme kokea yhdessä Iidan kanssa, oli vähintäänkin ikimuistoinen!

Osallistujien kokemuksia tapahtumasta

Tavoitteemme oli tarjota vieraillemme omakohtainen kokemus siitä, miltä saavutettavuus tuntuu ja mitä se oikeasti tarkoittaa. Henkilökohtaisen kokemuksen kautta saavutettavuus ei jää vain tekniseksi yksityiskohdaksi; se muuttuu olennaiseksi osaksi digitaalisten palveluiden suunnittelua ja kehittämistä, joissa erilaisten käyttäjien tarpeet halutaan huomioida mahdollisimman kattavasti.

Katso tapahtumasta tehty lyhyt video kuullaksesi, minkälaisia ajatuksia ja tunnelmia se herätti vieraissamme.

Kiitos vieraillemme

Lämmin kiitos kaikille tapahtumaan osallistuneille vieraillemme sekä Paralympiakomitean väelle erinomaisesta yhteistyöstä tempaukseen liittyen. Erityisen iso kiitos ottelun kuvailutulkkauksen tehneelle Tuomas Törröselle sekä tietysti Iida Lounelalle, jolle toivotamme mitä parhainta kisamenestystä Pariisiin.

Kaikille näkyvä -kampanja

Kaikille näkyvä -kampanjan tavoitteena on edistää saavutettavuutta lisäämällä tietoisuutta ja herättämällä keskustelua aiheen ympärillä. Kampanjayhteistyössä on mukana emoyhtiömme PunaMusta Media ja Suomen Paralympiakomitea.

Tutustu Kaikille näkyvä -kampanjasivuumme.

Saavutettavuus on esteettömyyttä digitaalisessa ympäristössä

  • Saavutettavuudella tarkoitetaan sitä, että digitaalinen palvelu on teknisesti, sisällöllisesti ja visuaalisesti kaikkien käytettävissä riippumatta käyttäjän henkilökohtaisista ominaisuuksista tai käyttötavasta.
  • Saavutettavuus vaikuttaa yli miljoonan suomalaisen arkeen tai itsenäisyyteen.
  • Saavutettavuutta vaaditaan tällä hetkellä vain julkisilta toimijoilta, mutta se on tulossa yhä vahvemmin myös yksityiselle sektorille.
  • EU:n esteettömyysdirektiivin siirtymäaika päättyy kesäkuussa 2025, jonka jälkeen saavutettavuus tulee koskemaan kaikkia yksityisiä toimijoita, jotka tuottavat palveluita kuluttajille, pois lukien pienet mikrotason yritykset.
  • Direktiivi tulee koskemaan paitsi yrityksiä itsessään, myös heille palveluita tuottavia toimijoita.
Jaa

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

Jätä meille yhteystietosi ja kerro, mistä palveluistamme haluaisit kuulla lisää. Asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä arkisin vuorokauden sisällä.

Tilaa uutiskirje

Kerromme sinulle uutiskirjeessämme upeista asiakastoteutuksista ja kuulet vinkkejä, miten hyödyntää palveluitamme. Täytä sähköpostiosoitteesi ja tilaa.

Lue lisää ajankohtaisia uutisia